Paragrafen

Financiering

  1. Algemeen

De uitgaven en inkomsten van de gemeente lopen niet synchroon in de tijd. Soms leent de gemeente geld om tijdig betalingen te kunnen verrichten en soms heeft ze (tijdelijk) overtollige liquide middelen. Al deze geldstromen lopen via de treasuryfunctie, die de gemeente bij de Bedrijfsvoeringsorganisatie West-Betuwe heeft ondergebracht.
De uitvoering van de financieringsfunctie vindt plaats binnen de kaders die zijn vastgelegd in de Wet financiering decentrale overheden, afgekort Wet fido. In deze wet zijn regels opgenomen voor de inrichting en uitvoering van de treasuryfunctie bij de decentrale overheden.

  1. West Betuwe

In de gemeente West Betuwe zijn in 2023 diverse (grote) investeringen enerzijds aangevangen en anderzijds afgerond (w.o. het nieuwe Stadskantoor).  Dit alles heeft ertoe geleid dat de overliquiditeit zoals die afgelopen jaren bestond is verdwenen en er een situatie is ontstaan waarin de gemeente zich weer actief op de geld- en kapitaalmarkt heeft moeten begeven. Naar aanleiding hiervan heeft de gemeente West Betuwe een langlopende lening van 5 miljoen euro aangetrokken en ter voorkoming van het niet kunnen voldoen aan haar financiële verplichtingen heeft de gemeente ook enkele kortlopende kasgeldleningen aangetrokken.

  1. Rentevisie

Naast de ontwikkeling van de omvang van de financieringsbehoefte is de renteontwikkeling een belangrijke factor. Naar aanleiding van een te hoge inflatie in 2022 heeft de ECB besloten om in een snel tempo de rente verhogen van een negatief renteniveau naar een percentage van 4%. Inmiddels is in 2023 de inflatie voor een deel weer onder controle gekregen en deze bewoog zich ultimo 31-12-2023 op een niveau van 3,4%. Daar dit nog niet op het gewenst niveau van 2 á 3%, heeft de ECB ervoor gekozen om de rente (nog) niet te verlagen.

Voor 2024 zijn de vooruitzichten gunstiger, de verwachting is dat de inflatie verder onder controle komt, waardoor er in de maand juni rekening kan worden gehouden met een (beperkte) renteverlaging.

Voor het rentepercentage van een langlopende lening (10-jaars) was de verwachting dat deze in 2023 (afhankelijk van de gekozen termijn en aflossingsschema) tussen de 3 en 3,500% zou schommelen. Het daadwerkelijk percentage in 2023 voor langlopende leningen was in de eerste drie kwartalen van 2023 conform deze verwachting, het jaar eindigde -na een korte stijging van de rente- op een rentestand van 2,570%.

Voor de 3-maands Euribor ( Euro Interbank Offered Rate) was de verwachting dat het rentepercentage rond de 1,30% en 1,50 % zou schommelen. Gedurende het jaar 2023 is de 3 maands  Euribor geleidelijk gestegen van 2,172% naar 3,909% met een gemiddelde van 3,433%

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 12:55:33 met de export van 07/15/2024 12:45:29