Programma's

Duurzaamheid en Milieu

Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan

4-jaar doel

Proces tot 75% kostendekking begraafplaatsen helder en in uitvoering.

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

Mogelijkheden in beeld brengen voor het verbeteren v/d kostendekkendheid  en aangeven of deze haalbaar/realistisch zijn.

Goed overzicht van de mogelijkheden (incl. participatie) en advies en keuzes van de realistische/haalbare mogelijkheden.

Het overzicht van de mogelijkheden kwam eind 2023 gereed. Het onderzoek naar de kostendekkendheid voerden we gelijktijdig uit met de actualisatie van het Beleids- en beheerplan begraafplaatsen. De uitkomsten van het onderzoek en de actualisatie van het beleids- en beheerplan leggen we tegelijkertijd voor aan de raad. Vaststelling door raad is in het 2e kwartaal van 2024 voorzien.

4-jaar doel

We werken aan wettelijke milieutaken en verduurzaming om: in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben, om kwetsbare locaties tijdens weersextremen te herkennen/beschermen en een circulaire economie in 2050

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

We werken aan verduurzaming om zo in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben en uiteindelijk energieneutraal te zijn in 2050; evenveel energie (lokaal) duurzaam opwekken als we lokaal aan energie gebruiken.

Eind 2023 beschikt West Betuwe over een lokaal projectplan isoleren.

Samen met het Energieloket hebben we een lokaal projectplan isoleren opgesteld. Na goedkeuring door het college is de subsidieaanvraag ingediend bij RVO, die is gehonoreerd. De verdere uitvoering van het projectplan was niet mogelijk vanwege de uitspraak van de Raad van State over de bescherming van diersoorten die vaker voorkomen in slecht geïsoleerde huizen.

We werken aan verduurzaming om zo in 2030 55% minder CO2 uitstoot te hebben en uiteindelijk energieneutraal te zijn in 2050; evenveel energie (lokaal) duurzaam opwekken als we lokaal aan energie gebruiken.

In 2023 behalen we een toename van 10% bekendheid Energieloket West Betuwe ten opzichte van 2022.

In 2023 behaalden we een toename van de bekendheid van het Energieloket van 9,3 %. Dit zijn unieke adressen die we bereikten in 2023 ten opzichte van 2022. In totaal bereikten we 8357 huishoudens in West Betuwe, waarvan 5749 koopwoningen (= 37,5 % van het totaal aantal koopwoningen in West Betuwe).

We werken aan voldoende basiskennis om samen met inwoners en bedrijven kwetsbare locaties tijdens weersextremen (droogte, hitte, overstromingen en wateroverlast) te beschermen.

Eind 2023 beschikt West Betuwe over een gemeente dekkend overzicht met alle vitale en kwetsbare objecten.

Op basis van de huidige uitgevoerde stresstesten (eigen, regionale, nationale en waterschapskaarten) kan op objectniveau nu al individueel geadviseerd worden. Het op te stellen overzicht meer moet inzicht gaan geven op risicovollere objecten, infrastructuren en vitale functies. Deze aanvulling op de huidige kaarten kon dit jaar niet worden gerealiseerd. We haalden dit niet, omdat we voor deze gegevens deels afhankelijk zijn van externen en regionale ontwikkelingen.

We werken aan voldoende basiskennis om samen met inwoners en bedrijven kwetsbare locaties tijdens weersextremen (droogte, hitte, overstromingen en wateroverlast) te beschermen.

Eind 2023 beschikt West Betuwe over een kansen- en risicokaart nieuwbouw.

De klimaatkaartgegevens van bodem, grondwater en stroombaankaarten zijn onderdeel van de kansenkaarten voor de kernen. Daarom is er vooralsnog niet voor gekozen om een afzonderlijke kansen- en risicokaart voor klimaat op te stellen. De Kansenkaart Deil is in 2023 vastgesteld. In 2024 starten de kansenkaarten voor Heukelum, Tricht, Spijk en Haaften.

We werken toe naar circulaire uitvoering publieke taken.

Eind 2023 bevat het inkoop en aanbestedingsbeleid circulaire bouwregels.

Op 5 juni 2023 stelden we de notitie "inkoop- en aanbestedingsbeleid 2024 - 2027" vast. In Pijler 1 staan de Duurzaamheidsambities met daarin de circulaire bouwregels.

We werken toe naar circulaire uitvoering publieke taken.

In 2023 komen we tot een plan voor het verminderen van restafval tot 30 kilogram per huishouden in 2025.

In 2023 stelden we het plan op om te komen tot het verminderen van restafval tot 30 kilogram per huishouden in 2025.

We bewaken milieukwaliteit.

In 2023 wordt in nauwe samenspraak en op initiatief van de eigenaar van de golfbaan een afspraak gemaakt over de definitieve aanpak
voor een structurele oplossing van de sanering Golfbaan Spijk.

In 2023 contracteerde de initiatiefnemer een nieuwe aannemer. Deze aannemer ziet geotechnische risico’s bij de aanleg van de geluidswal met daarin geborgen de slakken. Daarom werkte de aannemer een alternatief plan uit dat voorziet in een geluidswal bestaande uit enkel grond en een ‘landmark’ waarin de staalslakken worden geborgen. In 2023 namen wij  een principebesluit  op dit plan en nodigden wij de initiatiefnemer uit een vergunningaanvraag uit te werken en in te dienen. Eind 2023 diende de initiatiefnemer deze aanvraag in, en startten wij met de beoordeling van de stukken. In 2024 wordt ook de omgeving geïnformeerd en meegenomen in dit plan.

We bewaken milieukwaliteit.

In 2023 borgen we de wettelijke milieutaken in het werkprogramma van de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR).

De uitvoering van het werkprogramma ODR met daarin opgenomen het VTH uitvoeringsprogramma milieu verliep conform schema.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 12:55:33 met de export van 07/15/2024 12:45:29