Programma's

Sociaal Domein en Volksgezondheid

Wat wilden we bereiken en wat hebben we gedaan

4-jaar doel

Meer kinderen en jongeren kunnen zich optimaal ontwikkelen en groeien veilig op.

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

We zorgen dat meer jongeren in West Betuwe mentaal weerbaar en veerkrachtig zijn.

Alle eerste klassen voortgezet onderwijs hebben de Rots en Water training gevolgd.

De pilot over schooljaar 22/23 is afgerond. Meer dan 800 jongeren in het VO zijn in aanraking gekomen met de interventie. Het Ida Gerhardt heeft de interventie in het gymcurriculum van 23/24 geborgd. De uitvoering hiervan wordt gedaan door het jongerenwerk van Mozaiëk Welzijn. We onderzoeken samen met de docenten en onderwijscoordinatoren van Lingeborgh en Yuverta wat beide scholen nodig hebben om de interventie net als het Ida Gerhardt in het curriculum te borgen. De weerbaarheidsinterventie is na succes afgerond. 25 jongeren verdeeld over 4 groepen hebben de interventie doorlopen. We maken met Connect2jeugd afspraken over het borgen van de interventie in de reguliere opdracht van 2024.

We zorgen dat meer jongeren in West Betuwe mentaal weerbaar en veerkrachtig zijn.

Het aantal verwijzingen naar specialistische Jeugd GGZ blijft maximaal gelijk aan 2022.

Bij 12 van de 17 huisartsenpraktijken is een Praktijkondersteuner GGZ-Jeugd ingezet vanuit de gemeente. Daarnaast is er een POH-GGZ Jeugd gestart in een nieuwe praktijk. We hebben in 2023 iets minder doorverwezen naar de specialistische GGZ (296 in 2022 t.o.v. 284 in 2023). Daarnaast zijn er verwijzingen geweest naar andere GGZ-producten, zoals de behandeling GGZ generalistisch. De totale kosten voor GGZ Jeugd zijn hiermee wel gestegen en is het totaal wel toegenomen.

We zorgen dat meer ouders ondersteund zijn bij de opvoeding van hun kinderen.

We hebben minimaal 10 ouder/kind cafés georganiseerd op drie verschillende locaties in de gemeente.


In Geldermalsen, Herwijnen en Asperen worden maandelijks Ouder-Kind cafés georganiseerd door Welzijn West Betuwe en Humanitas. In Geldermalsen en Asperen is er voldoende betrokkenheid bij de cafés. In Herwijnen loopt het aantal deelnemers terug. We onderzoeken of er meer behoefte is aan bijeenkomsten in Haaften. Daarnaast wordt er in Geldermalsen maandelijks een Mamacafé georganiseerd door Het Betuwse Mamacafé als aanvulling op het bestaande aanbod. We onderzoeken tot slot hoe we met de Ouder-Kind Cafés nog beter de kwetsbare doelgroep kunnen bereiken.

We zorgen dat jongeren en hun ouders sneller de juiste en passende ondersteuning ontvangen.

De nieuwe contractering Jeugd is gerealiseerd medio 2023.

De zorgovereenkomsten  Wmo en Jeugdwet zijn per 1 juli 2023 geïmplementeerd.  Cliënten hebben hier geen hinder van ondervonden. Het aanbod aan Wmo dagbesteding en ADHD zorg bleek ontoereikend. Om deze reden waren voor deze percelen de aanbesteding weer opengezet. De definitieve gunning was eind september 2023 afgerond.

We gaan met jongeren co-creëren in relatie tot de rol van jongeren in de maatschappij.

In 2023 zijn we met twee pilots gestart in cocreatie met jongeren.

In 2023 hebben meer dan 100 jongeren aan Maatschappelijke Diensttijd (MDT) meegedaan. De samenwerking tussen Connect2jeugd, Mozaïek en Welzijn West Betuwe staat. De drie uitvoerende organisaties komen elke acht weken bij elkaar om de interventie te evalueren en verder te bouwen aan een MDT klimaat, waarin alle jongeren mee kunnen doen en van betekenis kunnen zijn voor de lokale maatschappij. De vier meest kansrijke innovaties die zijn voortgekomen uit de innovatieroute, zijn eind 2023 door de projectgroepen uitgewerkt tot volwaardige subsidieaanvragen en als concept, ter beoordeling ingediend bij de gemeente.

4-jaar doel

Meer inwoners zijn vitaal en hebben een gezondere leefstijl.

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

We maken het makkelijker dat inwoners (jong en oud) gezond leven.

We breiden het aantal watertappunten in 2023 uit met 15.

Het aantal watertappunten is niet uitgebreid in deze periode, omdat daar geen behoefte aan bleek te zijn  Er zijn wel andere initiatieven ondernemen die bijdragen aan gezonde ontwikkeling van onze inwoners. Via Welzijn West Betuwe hebben we nauw contact met scholen waarvoor we vraaggericht aanbod hebben. Vanuit het JOGG werken we met Welzijn West Betuwe en GGD samen om gezond gewicht te stimuleren. Daar zetten we onder meer de pilot Samenfit! in (Een vervolg op Cool2bfit) Er is voor gekozen om geen Sjors Sportief boekje uit te brengen, aangezien het beweegaanbod goed.

We maken het makkelijker dat inwoners (jong en oud) gezond leven.

Vijf verenigingen hebben de training Bruggenbouwers gevolgd.

Samen met Welzijn West Betuwe gaat Stichting MEE de training "Iedereen doet mee' aanbieden.  De training  is gebaseerd op Autisme, ADHD en LVB. Het doel is om de verenigingen meer kennis krijgen over doelgroepen en hun aanbod daarop af te stemmen.

Focus lag in deze periode op de training 'Iedereen doet mee'. Momenteel zijn er nog geen vrijwilligers om te begeleiden, daarmee is het niet nuttig om op dit moment mensen/vrijwilligers de training bruggenbouwers te laten volgen.

We stimuleren de zelfredzaamheid en de eigen kracht van de inwoners.

We starten twee pilots waarbij vrijwilligers, professionals, organisaties en de gemeentelijke organisatie zelf daadwerkelijk gaan handelen vanuit de brede blik van positieve gezondheid.

We hebben de eerste stappen gezet om de contacten tussen team sociaal en GGD team bijzondere zorg te versterken. Het bereik van team WijkGGZ stijgt. We zijn nog niet gestart met de opstelling van samenwerkingsafspraken tussen genoemde partijen. Daarnaast is het Integraal Zorgakkoord (IZA), van invloed op inrichting van de Wijk GGZ. Een van de doelen van het IZA is: versterken sociaal domein en sociale basis waaronder een passend lokale werkwijze die zorg en welzijn verbindt voor mensen met psychische klachten. Hier ligt ook een relatie met de decentralisatie beschermd wonen.

4-jaar doel

Meer inwoners hebben een goede basis (bestaanszekerheid), zodat zij mee kunnen doen, zich kunnen ontwikkelen en een zinvolle bijdrage kunnen leveren aan de samenleving.

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

We ondersteunen inwoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt.

Alle inwoners met uitkering op grond van de Participatiewet en een grote afstand tot de arbeidsmarkt krijgen passende ondersteuning.

In 2023 hebben Werkzaak en de gemeente West Betuwe stappen gezet om de samenwerking te verbeteren, gebruik te maken van elkaars expertise en diensten om zo maatwerk te verrichten voor de inwoner. In 2023 is een pilot voorbereid om de doelgroep KP4 beter te begeleiden, welke in 2024 uitvoering krijgt.

We ondersteunen Inwoners met financiële problemen.

Sluitende afspraken met alle samenwerkende organisaties om inwoners met financiële problematiek beter te kunnen ondersteunen.

In 2023 hebben wij diverse gesprekken gevoerd met een groot deel van de samenwerkingspartners in de gemeente West Betuwe. Er is gekeken naar kansen en risico's voor de inwoner en hoe wij beter samen kunnen werken om de risico's voor de inwoner te verkleinen. De samenwerkingspartners en de gemeente weten elkaar steeds beter te vinden. De lijnen zijn korter waardoor er sneller geschakeld kan worden om de inwoners van dienst te zijn. Een volgende stap is om hierover tot meer sluitende afspraken te komen.

We komen met een gerichte aanpak armoedebestrijding.

Uiterlijk Q2 hebben we een aanpak armoedebestrijding.

We hebben een aanpak armoedebestrijding. Door capaciteitstekort hebben we niet alle plannen kunnen uitvoeren en hebben we een aantal zaken doorgeschoven naar 2024.

We zorgen er voor dat zoveel mogelijk inburgeraars hun inburgeringsexamen halen.

Iedere inburgeraar volgt een passende leerroute.

De overgang van de uitvoering van de Wet inburgering 2021 van Regio Rivierenland naar Welzijn West Betuwe is afgerond. ROC biedt de leerroutes aan.

We zorgen er voor dat zoveel mogelijk inburgeraars hun inburgeringsexamen halen.

80% van de inburgeraars weet zijn weg te vinden in de gemeente en is zelfredzaam.

Alle inburgeraars krijgen een brede intake op alle leefgebieden van de coach statushouders van Welzijn West Betuwe. Ze weten hun weg in en naar de gemeente te vinden.

4-jaar doel

Meer inwoners kunnen langer passend thuis blijven wonen.

Jaardoel 2023

Resultaat

Voortgang

Toelichting

We toetsen verzoeken van zorgaanbieders aan het bestemmingsplan en het sociale normenkader zorgaanbieders.

Zorgaanbieders voldoen aan de eisen conform het bestemmingsplan en het normenkader.

De concept woonzorgvisie is in december 2023 door Companen opgeleverd. Het afwegingskader volgt in 2024.

We toetsen verzoeken van zorgaanbieders aan het bestemmingsplan en het sociale normenkader zorgaanbieders.

We hebben een vastgestelde woon-/zorgvisie.

De definitieve rapportage woon-zorganalyse is opgeleverd. Deze vormt de basis voor de op te stellen woon-zorgvisie. De woon-zorgvisie leggen we in Q1 2024 ter vaststelling aan de gemeenteraad voor. Via de bestuurlijke planning is de raad geïnformeerd over de aanpassing van het besluitvormingstraject. Bij de opstelling van de visie houden we rekening met de ontwikkelingen binnen regio Rivierenland.

We creëren betere randvoorwaarden om langer passend thuis te blijven wonen.

In 2023 hebben we een inloopvoorziening voor inwoners met GGZ problematiek.

We hebben aan Ixta Noa voor 2023 subsidie toegekend. Dit met als doel om in 2023 een inloopvoorziening GGZ in West Betuwe te realiseren. In september 2023 is de inloopvoorziening GGZ in Haaften gestart.

We zorgen ervoor dat inwoners gezond langer thuis kunnen wonen.

Sluitende afspraken met alle samenwerkende organisaties voor een aansluitend collectief voorveld zodat inwoners langer thuis kunnen wonen.

We hebben de eerste stappen gezet om de contacten tussen team sociaal en GGD team bijzondere zorg te versterken. Het bereik van team WijkGGZ stijgt. We zijn nog niet gestart met de opstelling van samenwerkingsafspraken tussen genoemde partijen. Daarnaast is het Integraal Zorgakkoord (IZA), van invloed op inrichting van de Wijk GGZ. Een van de doelen van het IZA is: versterken sociaal domein en sociale basis waaronder een passend lokale werkwijze die zorg en welzijn verbindt voor mensen met psychische klachten. Hier ligt ook een relatie met de decentralisatie beschermd wonen.

We zorgen ervoor dat inwoners gezond langer thuis kunnen wonen.

Op basis van focusgroepen 75+ bepalen we wat deze doelgroep nodig heeft om langer thuis te blijven wonen.

Dit jaar organiseren wij  in alle 5 de gebieden een focusgroep 75+. De reacties op de focusgroepen zijn positief en er worden zo'n 10% meer mensen bereikt dan voorheen. Daarnaast organiseert Welzijn west Betuwe eens in de 2 jaar het JAM Festival. Het volgende festival is in 2024. Wij denken mee in de voorbereiding van het festival.

Deze pagina is gebouwd op 07/15/2024 12:55:33 met de export van 07/15/2024 12:45:29